Ciocolata in timp si in jurul lumii

Istoria ciocolatei incepe cu peste 2000 de ani in urma, in padurea tropicala a Americii Centrale, unde ploile tropicale se imbina cu temperaturile ridicate de pe tot parcursul anului si umiditatea excesiva ce creaza un climat ideal pentru cultivarea arborelui de cacao. Daca la inceput ciocolata era doar o bautura iute si amara, folosita doar in timpul unor procesiuni religioase, astazi, ea a devenit unul dintre cele mai cautate si mai iubite produse alimentare din lume.
Ciocolata si istorie…
In cultura mayasa, ciocolata era consumata doar la ocazii de catre populatie, ea fiind destinata consumului doar de catre regi. In cultura azteca, oamenii care aveau dreptul sa consume ciocolata trebuiau sa detina titlul de conducatori, preoti, comercianti foarte instariti sau militari decorati, fiind interzisa pentru restul populatiei. Pentru ambele culturi, ciocolata reprezenta elemente importante ale spiritualitatii, boabele de cacao fiind oferite de catre marii preoti ca ofranda zeilor.
In 1502, Cristofor Columb este primul explorator care va lua cunostiinta de boabele de cacao cultivate in Lumea Noua. Acestea, desi, vor fi aduse in Lumea Noua, nu vor avea nici un fel de succes, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
In 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor obisnuia sa bea nemaintalnita bautura preparata din boabe de cacao, care se numea chocolatl.
In limba incasa aceasta bautura purta numele de cacohuaquatl care insemna cadoul facut de gradinarul paradisului primilor oameni.
In perioada medievala boabele de cacao erau folosite ca monede de schimb. Astfel cu o suta de boabe de cacao se putea cumpara un sclav. Arborele de cacao poate atinge inaltimea de 8 matri in 12 ani, infloreste pe tot parcursul anului, numarul florilor atingand aproape 100.000, dar din care doar 0,2% dau fructele sau amanda din care se prepara ciocolata.
Spaniolii vor fi cei care ii vor indulci gustul, adaugand trestie de zahar, vanilie si scortisoara. Tot ei vor fi cei care vor descoperi ca bautura preparata este mult mai buna daca se serveste fierbinte. Insa, spaniolii vor tine secret miraculoasa bautura timp de un secol, pana in momentul in care calugarii spanioli fac public modul de preparare al bauturii, devenind extrem de repede apreciata de Franta si Marea Britanie.
Exportul din ce in ce mai mare de cacao va produce schimbari si diferente majore atat pe continentul european cat si pe cel american. In timp ce in Europa casele regale isi comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint special facute pentru a servi noua bautura, in America Latina se vor face colonii se sclavi pentru a munci pe plantatiile de arbori de cacao si a asigura cantitatile necesare cerute de europeni. (citeste mai departe)
Taguri:
ciocolata, istoria ciocolateiMai citeste si:
APARTAMENTE DE VANZARE BURNITEI - CARTIERUL TITAN
Zona din imediata apropiere a strazii Burnitei, din Cartierul TITAN este, nu de putin timp, in plina dezvoltare in ceea ce priveste in special segmentul residential. Astfel apartamentele de vanzare din aceasta zona reprezinta alternativa familiilor aflate la inceput de drum car
Incepe cel mai mare targ IMOBILIAR al toamnei 2012: TNI
Targul National Imobiliar, editia a 16-a, isi deschide portile in zilele de 28-29-30 SEPTEMBRIE la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Timp de 3 zile, cele 85 de companii prezente asteapta clientii cu oferte imobiliare avantajoase din Bucuresti, ILFOV, Valea Prahovei si Brasov.
Va i
Imagini in Premiera la 5 ANI ...
... de la momentul creatiei unei companii care a reusit, pana la acest moment, sa aduca, pe fetele a peste 500 de familii, acel zambet inconfundabil ce apare doar in momentul in care pasesti pragul de Casa Noua.
Evenimentul aniversar a avut loc joi, 11 iulie 2013, intr-o locatie care a reusit sa puna foarte bine in v